Wat is FMD ?

SAVE THE DATE : 24/2/2018

FMD-Be zal, in Brussel, een vergadering houden die specifiek voor patienten bedoeld is .     Internationale experts zijn uitgenodigd.

Meer inlichtingen zo vlug mogelijk !

Fibromusculaire dysplasie ( kortweg FMD ) is een aandoening waarbij een of meer slagaders in het lichaam een abnormale vaatwand hebben, die niet het gevolg is van een ontstekingsreactie noch van aderverkalking. Hierdoor kunnen aangetaste delen van de slagaders een vernauwing (ook stenose genoemd), een uitzetting (aneurysma genoemd) of scheuren (dissecties genoemd) vertonen. Indien een vernauwing of een scheur een afname van de bloedstroom doorheen de slagader veroorzaakt kunnen symptomen optreden. Indien een uitzetting scheurt, ontstaat er een bloeding in het aangetaste orgaan. Veel mensen met FMD hebben geen klachten (symptomen) of tekens bij lichamelijk onderzoek. De diagnose wordt dan bij toeval ontdekt tijdens een radiologisch onderzoek (bv. CT-scan of MRI) voor een ander probleem.

FMD wordt meestal gevonden in de slagaders die de nieren (renale arteriën) van bloed voorzien en de grote slagaders in de hals (carotis en vertebrale arteriën) die de hersenen van bloed voorzien. FMD wordt minder vaak aangetroffen in de slagaders in de buik die de lever, de milt en de darmen van bloed voorzien en in de slagaders van de ledematen. In meer dan de helft van de mensen met FMD, zal FMD aanwezig zijn in meerdere slagaders.

De informatie op deze website is bedoeld om patiënten en familieleden te informeren en te ondersteunen; het is niet de bedoeling om de patiënt-arts relatie te vervangen.

Deze website is door enkele patiënten, met de medewerking van een wetenschappelijke comité  geschreven.