Diagnose

Hoe wordt FMD gediagnosticeerd?

Om de diagnose van FMD te kunnen stellen, dient een medische beeldvorming (radiologie) van de bloedvaten te worden gemaakt. Er zijn talrijke mogelijkheden zoals een echografie, een CT- scan, of een MRI. In de meeste gevallen is een arteriografie noodzakelijk. Een arteriografie is een radiologisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een invasieve radioloog, een vaatchirurg, of een cardioloog. De interventionist zal een slangetje (katheter) inbrengen via een ader in de lies of de arm en nabij de aangetaste slagader een contrastmiddel injecteren. Dit contrastmiddel is een kleurstof dat door een röntgentoestel kan worden gedetecteerd. Het onderzoek kan ambulant gebeuren, tenzij de persoon een verminderde nierfunctie heeft.

Het meest typische radiologisch aspect – maar niet het enige – is een afwisselende opvolging van vernauwingen en dilataties van de arterie (slagader), ook genoemd “paternoster” of “parelsnoer” beeld. Deze vorm wordt multifocale dysplasie genoemd.

persu-2In andere gevallen zijn er één of meerdere geïsoleerd voorkomende arteriële vernauwingen. De diagnose van FMD kan dan enkel worden weerhouden na uitsluiting van atherosclerose en andere zeldzame genetische of ontstekingsziekten. Deze vorm wordt unifocale dysplasie genoemd.

Afficher l'image d'origine