Behandeling

Tot op heden is er geen behandeling voor FMD. FMD kan echter adequaat worden aangepakt met als doel symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen.

Geneesmiddelen zoals antihypertensiva kunnen worden voorgeschreven in het geval van FMD van de nieren waarvan arteriële hypertensie het gevolg is. Bloedverdunners, in de vorm van een lage dosis aspirine, kunnen ook worden aanbevolen, voornamelijk in het geval van multifocale FMD of FMD van de cerebrovasculaire (hoofd- en nek) slagaders.

Veel FMD-patiënten lijden aan hoofdpijn, vaak migraine (wat kan worden ervaren als kloppend of pulserend) die indien nodig door pijnstillers kunnen worden behandeld, of met een anti-migraine-behandeling. Bepaalde antihypertensiva zoals bètablokkers kunnen hoofdpijn voorkomen. Bloedvat vernauwende geneesmiddelen zoals Ergotamine en Triptanen zijn in principe gecontra-indiceerd bij patiënten met FMD.

Gezien de mogelijke rol van tabak in de progressie van FMD, wordt rookstop sterk aanbevolen.

In geval van arteriële hypertensie ten gevolge van een ernstige FMD-gerelateerde nierarteriestenose, of andere symptomen die verband houden met een verminderde bloedtoevoer naar de nier, kan een percutane angioplastiek worden voorgesteld om de slagader te verwijden met een ballonkatheter en de stenose te openen. Dit wordt meestal uitgevoerd tijdens de angiografie, die tevens de diagnose bevestigt. Een smal buisje (katheter) wordt in de slagader ingebracht, meestal via de dijslagader (lies), vervolgens wordt een ballonnetje in de slagader opgeblazen om de vernauwing (stenose) te openen en de bloedstroom te verbeteren. Het plaatsen van een stent is meestal niet nodig en wordt zelfs niet aanbevolen omdat gevallen van stentverstopping door trombose (bloedstolsels) en stentfracturen zijn gemeld. Een stent kan echter noodzakelijk zijn in het zeldzame geval van een scheur in de slagader (dissectie) of in andere specifieke situaties. Na een angioplastiek moet er ten minste een 24-uurs monitoringperiode in het ziekenhuis zijn. In het geval van geassocieerde aneurysmata, FMD in kleine arteriële takken of herhaalde mislukte angioplastiek, kan een klassieke heelkundige interventie noodzakelijk zijn.

In het geval van cerebrale aneurysmata kunnen de voorgestelde opties regelmatige opvolging door medische beeldvorming, of endovasculaire behandeling door coiling of stenting, of zelfs klassieke open heelkunde omvatten. De aanpak is afhankelijk van de risicofactoren en de leeftijd van de patiënt, evenals de grootte en locatie van het aneurysma.

 

Over het algemeen zal de voorgestelde behandeling voor FMD afhangen van de symptomen en klinische manifestaties van de ziekte, evenals van de ernst, lokalisatie en omvang van de arteriële letsels. De behandeling / aanpak moet worden besproken