Diagnose

Hoe wordt FMD gediagnosticeerd?

Medische beeldvorming is noodzakelijk om FMD te diagnosticeren. In geval van symptomen die FMD vermoeden, is de aanbevolen eerstelijnsbeeldvorming CTA (Computed Tomographic Angiography) of als CTA gecontra-indiceerd is, MRA (Magnetische resonantie met contrast).

Duplex-echografie als eerstelijns diagnostische test kan een alternatief zijn in gespecialiseerde centra met een grote ervaring. Het kan ook aanvullende informatie opleveren om de betrokkenheid van een FMD-gerelateerde stenose bij het ontstaan van hypertensie te beoordelen en kan helpen bij de beslissing om al dan niet door te gaan met een interventie om de bloedstroom naar de nieren te verbeteren (zie hieronder). In veel gevallen is duplex echografie erg handig voor follow-up beeldvorming, hetzij op zichzelf, of in combinatie met andere soorten beeldvorming.

Als CTA of MRA de diagnose niet bevestigt, maar het klinisch vermoeden nog steeds groot is, kan een op katheter gebaseerde angiografie (waarbij een katheter in de slagader wordt ingebracht, meestal via de lies, en een contrastmiddel wordt ingespoten om de binnenkant van de slagader beter te visualiseren) worden overwogen.

Het meest typische radiologische beeld dat wordt gezien (in 80-90% van de gevallen) is een reeks afwisselende stenosen en dilataties die de slagader het uiterlijk van een “kralenreeks” geven. Dit subtype FMD is geclassificeerd als Multifocale FMD. Multifocale FMD-letsels worden meestal gezien in de midden- en distale (het verst van de aorta) segmenten van de slagader.

persu-2

In 10-20% van de gevallen van FMD kan één enkele of meerdere geïsoleerde stenosen worden gezien. In dit geval kan de diagnoses van FMD alleen worden gesteld als andere mogelijke oorzaken van arteriële vernauwing zoals atherosclerose of andere zeldzame, inflammatoire of genetische ziekten zijn uitgesloten. Dit subtype is geclassificeerd als Focale FMD. Focale FMD-letsels kunnen worden gezien over de gehele lengte van de slagader, maar in het geval van een proximale (het dichtst bij de aorta) vernauwing, kan het moeilijk zijn om deze te onderscheiden van een stenose veroorzaakt door atherosclerose.

Focale FMD is de vorm die vaker bij kinderen wordt gezien.
Afficher l'image d'origine